Menu

torsdag 23. maj kl 15.30 - søndag 28. juli kl 09.00

Føroyska ljósið // Det færøske lys

I forbindelse med havnekulturfestivalen 2019 åbner Nordatlantisk Hus i samarbejde med Odenses venskabsby Klaksvik en maleriudstillingen, Føroyska ljósið,  med de færøske kunstnere Øssur Mohr og Amariel Norðoy. Udstillingen åbnes af Jógvan Skorheim borgmester i Klaksvík.

 

ØssurMohr

Kunstneren Øssur Mohr begyndte at male i midten af firserne og fik sit gennembrud på udstillingen "Olajudstillingen i Thorshavn" i 1991. Siden har han haft mange store udstillinger på Færøerne og i Danmark samt i resten af Norden, Europa og USA.

Øssur Mohr er repræsenteret på Færøernes Kunstmuseum og på flere kunstmuseer i Danmark. Han har solgt til private samlinger over det meste af verden, og har desuden deltaget på flere kunstmesser og mange censurerede udstillinger, bl.a. i 2006 hvor han sammen med 11 andre færøske malere udstillede på "Den Frie" i København. Øssur Mohr har desuden løst flere store udsmykningsopgaver.

I begyndelsen var hans motiver huse og mennesker. I de senere år har han opløst de gamle sammenhænge. Det horisontale rum er sat ud af kraft. Bygden er der stadig, men mere som et springbræt ind i et mere abstrakt univers Øssur Mohr er kendt som maleren, der om og om igen maler Leirviksfjeld i dybe blå, grønne og skærende hvide farver set fra Fuglefjord, hvor han er født. Han bliver aldrig færdig, for hele tiden kommer nye lysglimt, og fjeldets, fjordens og himlens farver og former forvandles i en uendelighed. Mange betragter i dag fjeldet som et helt specielt Øssur Mohr kendetegn.

Amariel Norðoy

Amariel Norðoy regnes blandt en af færøsk kunst mest betydningsfulde kunstnere.

Han er optaget af det færøske landskab, som han gendigter i en næsten abstrakt udtryksform. I koloristisk stærke naturbilleder, hvor farvernes spil i fladen bruges abstrakt og undertiden dekorativt, maler han færøske havnemiljøer med skibe, fiskere og pakhuse. I mange af hans billeder indgår en yderligere proces, hvor han med en speciel skrabeteknik skaber et meget vedkommende billedsprog.

Amariel Norðoy arbejder både som maler og grafiker, oprindeligt er han uddannet som skibstømrer, men gik derefter på Kunstakademiet i København fra 1977-83, hvor han uddannede sig til billedkunstner.
Amariel Norðoy har udstillet flere steder i Danmark, Norden og er repræsenteret på kunstmuseet på Færøerne.

Udstillingen åbner torsdag den 23. maj kl. 15.30 og kan ses frem til 28. juli.

Underholdning til åbningen er med de færøske musikkere Anna Marie Olsen og Bjarki Meitil.

Værkerne er til salg.

Fri éntre.