Menu

fredag 17. juni kl 19.00

Teater Katu // Festens gave

Hvordan kom festen og glæden ind i menneskets - Inuits liv? 


Få forklaringen i Teater Katus dramatisering af den grønlandske myte "Festens gave”. 

Myten handler om, hvordan mennesket modtager festens dyrebare gave, der giver glæde og trøst, den blev fortalt til Knud Rasmussen i 1929 på den 5. Thule-ekspedition af Sagluaq  fra Kangianeq.

I myten fortælles der om tre brødre Nanoq, Nuka og Ukaliatsiaq, der sammen med deres forældre lever et fredeligt, men også et hårdt, forudsigeligt og ensomt liv ved deres bosted. De tre brødre træner hårdt for at blive stærke og udholdende fangere, men en dag kommer de to ældste brødre Nanoq og Nuka ikke tilbage fra deres jagt, og de efterlader sig intet spor.

Familien sørger dybt over dem, men langt om længe får den yngste bror Ukaliatsiaq lov til at gå alene på jagt. På en jagtdag får han øje på en vældig stor, ung ørn, der kredser over ham, lander foran ham og bliver til en stor, kraftig mand i en strålende dragt af ørnefjer. 

Ørnesønnen er sendt af ørnemor for at give menneskene en gave. Ørnemors hjerterytme er en hellig kraft, som gennem trommerytmen kan overdrages til de, der forstår at tage imod den, og således kom festens hellige gave, trommesangen og trommedansen til menneskene - Inuit - for at give dem glæde, trøst og fællesskab.

Forestillingen "Festens gave" opføres på dansk af den grønlandske skuespillere Bendo Schmidt, der er uddannet på det legendariske Tukak teater. Bendo Schmidt / Teater Katu har skrevet manuskriptet på baggrund af kilderne om Sagluaq.

Forestillingen varer ca. 30 minutter, børn skal være over 8 år.

  • Skuespiller: Bendo Schmidt
  • Manuskript: Auteur Bendo Schmidt
  • Komponist: Kunngi Frederik Kristensen
  • Scenografi, rekvisitter & Kostumer: Teater Katu v./ B.S.
  • Visuals: Naleraq Eugenius & Laila Hansen
  • Kilde: ”Festens gave” 5. Thule-ekspedition fortalt af Sagluaq til Knud Rasmussen 1929 fra Kangianeq /Colville –River Alaska
  • Tak til: Koreograf-instruktør Ann Crosset. NordAtlantiskbrygge. Henning Ditlevsen lektor i dansk. Foto: NJORD festival 2020 & Alexander-Bank Petersen Aningaasaliisut/ fonde: NAPA -Nordens Institut i Grønland. Den Grønlandske fond. NordAtlantens Brygge –KBH. Njord-Festival 2020

PRIS 60 KR. 

Find din billet HER