Menu

P R E S S E M E D D E L E L S E

 

UDSTILLING MED DEN GRØNLANDSKE KUNSTNER AKA HØEGH
BAG MASKEN – KIINARPAP TUNIANI

Nordatlantisk Hus den 30. marts 2023 kl. 16-18


Nordatlantisk Hus og Det Grønlandske Hus Odense åbner i fællesskab udstillingen ”Bag masken // Kiinarpap tunuani” med en af Grønlands største nulevende kunstnere Aka Høegh. Aka Høegh deltager selv i åbningen den 30. marts.

 

Ingen kan som Aka Høegh fange essensen af Grønland. Med sit helt eget kunstneriske udtryk har hun markeret sig som en éner både på den grønlandske og internationale kunstscene. Aka Høegh er én af Grønlands største nulevende kunstnere og spænder vidt i sit kunstneriske udtryk. Hun har været frontløber for grønlandsk kultur og identitet siden hendes karriere startede i 1970’erne, og har på tværs af generationer berørt mange mennesker både i og udenfor Grønland.

 

Bag masken
Aka Høeghs værker tager udgangspunkt i Grønlands natur og mytiske univers og taler samtidig også til vores fællesmenneskelige eksistens og følelser. I Aka Høeghs værker ses en afsøgning af den grønlandske sjæl, som finder inspiration fra de grønlandske myter og sagn, men som også griber fat i nutiden. Det er Aka Høeghs - og andre inuits - opfattelse, at naturen er besjælet, og for kunstneren Aka Høegh skal der ofte kun et lille indgreb til for at blotlægge denne sjæl. I dette tilfælde er hendes indgreb at kigge bag masken; at undersøge hvad der ligger bag det umiddelbare, hvilket der også hentydes til i titlen på udstillingen ”Bag masken // Kiinarpap tuniani”.

 

Mangfoldighedens kunstner
Aka Høegh er en mangfoldig kunstner, der behersker mange udtryksformer, materialer og teknikker. Hun har udført store udsmykningsarbejder både i Grønland og Danmark bl.a. på Rigshospitalet i København og senest på anstalten for domfældte i Nuuk. Hun har desuden illustreret en række bøger, heriblandt Prins Henriks digtsamling "Blå mærker i sjælen", hvoraf et udvalg af bogens illustrationerne indgår i udstillingen i Nordatlantisk Hus. Udstillingen bestræber sig på at vise mangfoldigheden i Aka Høeghs kunstneriske vidde med både ældre og nyere værker, billedkunst, skulptur og masker. 

 

Fejring af to jubilæer
Udstillingen ”Bag masken // Kiinarpap tuniani” åbner den 30. marts kl. 16 med fernisering og reception og kan ses frem til 30. august. Udstillingen er del af fejringen af ikke mindre end to jubilæer - Det Grønlandske Hus i Odenses 50-års jubilæum og Nordatlantisk Hus’ 10-års jubilæum. De to jubilæer markeres gennem hele 2023 med særudstillinger og kulturoplevelser.

 

Aka Høegh åbner udstillingen sammen med direktør i Nordatlantisk Hus og Det Grønlandske Hus Odense, Nauja Bianco.

 

Yderligere information

Nordatlantisk Hus & Det Grønlandske Hus Odense • Nordatlantisk Promenade 1 • 5000 Odense C  
Tlf. 66 13 70 85 • mail info@nordatlantiskhus.dk / info@dgh-odense.dk

Fotografier: 

 

(c) Aka Høegh, fotograf Ivars Silis

(c) 'Sikup killingani - Ved iskanten' 2022, Aka Høegh

(c) 'Arnaq toornilimmik kjolilik - Kvinden med den prikkede kjole' 2014, Aka Høegh