Menu

Introduktion

Færøernes og Grønlands fortællinger er fulde af forunderlige væsener. Vandvæsenet Nykurin lokker børn ud i søerne, inde i fjeldende bor huldefolket, og ude i naturen i Grønland, risikerer man at møde en qivitoq - en fjeldgænger, som engang har været menneske, men nu ligner mere et dyr. 

I Danmark har vi også haft en masse mærkelige væsener ude i naturen, men vi kender dem ikke altid så godt som folk på Færøerne og i Grønland. I Odense Å troede folk, at der var en åmand, og ham skulle man passe på.

Historierne om de her væsener blev engang fortalt om aftenen rundt om ilden eller i mørket i de iskolde vinternætter. Da man begyndte at skrive bøger, var der så forskellige personer, der samlede historierne og skrev dem ned. Men historierne er altså lavet til at blive fortalt, og det bliver de også her. Vi skal høre nærmere om Sælkvinden - Kópakonan fra Færøerne, Havets Moder - Sassuma Arnaa fra Grønland og elverfolket på Fyn. 

Undervejs skal vi lave forskellige opgaver, og til sidst skal I lave jeres eget væsen og finde på en historie om det, som I kan fortælle hinanden.

Hvem ved... Om 100 år er jeres væsen måske blevet kendt i hele verden.

Til at starte med, kan I læne jer tilbage og se filmen om Kaassassuk, lavet af børnene på Børnehjemmet i Ummannaq. Det er et meget kendt sagn fra Grønland. Den forældreløse dreng Kaassassuk vokser sig stærk og mægtig. Han bliver set som et spejlbillede på grønlænderne i dag, som bestemmer mere og mere i deres eget land. Derfor står der også en statue af Kaassassuk og væsenet Kraftens Herre foran regeringen i Grønland. 

Når I er færdige, kan I snakke om spørgsmålene i klassen. 

  • Hvilket magisk væsen møder I i videoen?
  • Hvad tror I, historiens budskab er?
  • Var der noget, I undrede jer over i historien