Menu

Vindenergi – Nogle gange for meget af det gode

Vindenergi er vi ret godt bekendt med i Danmark. Her er der blevet opstillet vindmøller i 50 år, og vi er vant til at se vindmøller ude i landskabet og ude på havet. Men i Grønland er der endnu bare to vindmøller i alt.

Vindmøller fungerer grundlæggende ved, at vinden trækker i vingerne på en mølle, der får akslen på en generator til at dreje rundt. Takket være elektromagnetismen, får vi på den måde strøm ud af generatoren. Derudover er der selvfølgelig en masse teknologi omkring at gøre møllen så effektiv så mulig i forhold til højde, vingedesign, gearing m.m. Men selve grundteknologien er ikke så avanceret. Vindmøller er heller ikke helt vildt dyre. Mindre møller kan bygges for under 1 mio. kr., og det lyder måske af meget, men sammenlignet med vandkraft, er det ikke så dyrt. Desværre producerer vindmøller så kun strøm, når vinden blæser.

I Grønland er de opsat to mindre testvindmøller ved den næststørste by Sisimut, der ligger lige omkring polarcirklen. De producerer godt nok strøm til det almindelige elnet, men strømmen udgør en meget lille del af den samlede elproduktion. Der har desuden været flere uheld, hvor vingerne på vindmøllerne er fløjet af eller flækket, simpelthen fordi vejret er for ekstremt for møllerne. Det blæser med andre ord FOR meget.

På Færøerne har man også haft flere uheld med vindmøller, fordi vinden har været for hård. En mølle fik i 2012 flået vingerne af, og en anden mølle knækkede samme år under en storm. Til gengæld har Færøerne flere vindmølleparker, og omkring 20% af deres energiproduktion kommer fra vindenergi.

 

Opgave: Lav din egen vindmølle

I skal arbejde i grupper på 3-4 elever og lave jeres egen vindmølle ud af genbrugsmaterialer. Det vigtigste er, at I får lavet et system med nogle gode vinger, men et tårn med fod ser mere rigtigt ud.

Hver gruppe skal som minimum bruge:

  • En generator/elmotor
  • To ledninger (gerne med alligatornæb).
  • En gløde- eller diodepære med lavt voltbehov og/eller et multimeter, så I kan måle strømproduktionen, også hvis den ikke er stor nok til at få pæren til at lyse.

En billig generator med pærer, som virker til dette forsøg, kan købes på linket her.

  • Vingerne kan I lave ud af pap, gamle sodavandsflasker eller dåser. I kan fastgøre dem med en limpistol til en plastikkapsel, hvor I har lavet et lille hul med en nål eller kniv. I kan også folde en vindmølle ud af papir. Overvej, hvordan vingerne skal vende, for at få den bedste effekt.
  • Stik midten af kapslen eller papirsmøllen ind over akslen på generatoren, og fastgør den med en klat lim.
  • Sæt ledningerne på polerne på generatoren, og fastgør den anden ende af hver ledning på pærens poler eller på multimetrets ledninger.
  • Test din mølle udenfor. Kan du få pæren til at lyse eller multimetret til at registrere din voltproduktion?

Det skulle være muligt at opnå en produktion på minimum 3 volt. Vær opmærksom på at diodelys skal vende rigtigt, i forhold til plus- og minus-poler, for at lyse. Hvis din pærer ikke lyser, kan det derfor være en ide at prøve at vende polariteten på din mølle.