Menu

tirsdag 20. februar kl 19.00 - kl 21.00

Spændende foredrag med Annette Lassen og oplæsning af Sofie Gråbøl

 

Foredrag om de islandske sagaer i anledning af udstillingen Den Islandske Tegnebog og 100 året for Islands suverænitet. Ved arrangementet fortæller Annette Lassen om oldtidssagaernes verden, og Sofie Gråbøl læser højt fra sagaerne.

 Oldtidssagaerne var længe anset som en slags middelalderens kiosklitteratur og har derfor i senere år levet en skyggetilværelse i forhold til islændingesagaerne, selvom de helt tilbage til Saxos Danmarkshistorie (ca. 1200) har spillet en stor rolle for dansk og nordisk historieskrivning. Her skrev islændingene hele Nordens gamle historie.

Mange af oldtidssagaerne udkommer i disse år for første gang på dansk, selvom flere af dem har været oversat til ti forskellige sprog.

 Oldtidssagaerne er veloplagte og uforglemmelige beretninger og litterære perler om danske og nordiske sagnkonger og sagnhelte som Ragnar Lodbrog, Rolf Krake og Harald Hildetand. I disse sagaer møder vi skurke fra Jylland, voldelige møkonger, vise dronninger, bersærker, trolde, blåmænd, drager og (sexgale) dværge. Personerne tager onde midler i brug for at nå deres mål, grusomme mødre bruger magi og slår deres egne børn ihjel. Og hele denne fantastiske verden præsenteres i sagaernes tilbageholdte og lakoniske stil. Det er ikke uden grund, at Tolkien og forfatterne til Game of Thrones (George R.R. Martin) og Vikings (Michael Hirst) har øst flittigt af oldtidssagaerne til deres værker og underholdning.

 Baggrund: I disse år udkommer den første samlede oversættelse af oldtidssagaerne, om konger og helte i Danmark og Norden i vikingetiden (Gyldendal, 2016-19). Udgaven er redigeret af Annette Lassen, Den Arnamagnæanske Samling, Københavns Universitet, og illustreret med nye træsnit i farve af Peter Brandes.

 

 Billetter kan købes her

Pris 85 kr. plus gebyr