Menu

torsdag 07. april - fredag 05. august

Inuit Art 

Nordatlantisk Hus inviterer indenfor i forårsudstillingen INUIT ART med kunst fra Arktis. I denne udstilling mødes Inuit-kunst fra Grønland og Canada gennem paralleller og ligheder, der ikke tidligere er set i Danmark. Ønsket er at bidrage til fortællingen om livet i Arktis. 

 

Fri entré  
Udstillingen kan ses på hverdage kl. 11-17 og i weekenden kl. 11-15.

Fem canadiske kunstnere og fire grønlandske udstiller tilsammen 40 værker, der alle udtrykker både fortid og nutid arktisk kunst fra Canada og Grønland. 

Ikke så underligt handler værkerne meget om natur. Om menneskets forhold til naturen. Om menneskets forhold til dyrene, som vi både beskytter og drager nytte af. Om menneskets forhold til isolation. Om menneskets forhold til ensomhed. Om forholdet mellem kolonisator og koloniserede. Om vores forhold til hinanden. Om vores forhold til os selv. Om menneskets forhold til fortiden, nutiden og fremtiden.

Udstillingen er blevet til i en dyb kærlighed til Grønland, til Canada og til Inuit. Udstillingen er også blevet til i en dyb kærlighed til kunsten, som fortæller os historier fra og om lande og mennesker, vi ellers ikke ville få indsigt i, hvis ikke vi besøgte kunsten. Kunsten kan bibringe forståelse og empati. I en tid med krig i Europa er der endnu mere grund til at opsøge kunsten, forståelsen og empatien. Det er Nordatlantisk Hus’ ønske med forårsudstilling INUIT ART at give publikum en snert af dette.


Fra Canada er følgende kunstnere repræsenteret:

Shuvinai Ashoona
Tim Pitsiulak
Itee Pootoogook
Napachie Pootoogook
Ningiukulu Teevee.


Fra Grønland bidrager kunstnerne:

Bolatta Silis-Høegh
Paarma Brandt
Miki Jacobsen
Ivínguak` Stork Høegh


De canadiske værker kommer fra Kinngait-kooperativet, som blev etableret i 1959 som et incitament til at skabe en mere diversificeret indkomststrøm for lokale beboere. Siden har kooperativet udviklet sig med støtte fra den føderale canadiske regering og andre og har blandt andet udviklet den årligt traditionelle kollektion af tryk, der udstilles og sælges.

I 1978 blev Cape Dorset Fine Arts stiftet - et kommercielt kunstgalleri i Toronto, der er ansvarlig for markedsføring og salg af kunst skabt af kooperativets medlemmer, herunder den årlige tryksamling.

I Grønlands hovedstad Nuuk blev den etablerede 1-årig kunstuddannelse i billedkunst startet som grafisk værksted netop med inspiration fra kooperativet i Kinngait. Derfor er der et slægtskab, som ikke kun er åndeligt, men også er på et niveau, hvor inspiration, kendskab, intuitiv forståelse, historie og spiritualitet spiller en rolle. Dette forsøger Nordatlantisk Hus’ forårsudstilling INUIT ART også at fremstille.  


Udstillingen er blevet til i samarbejde med galleriet Cape Dorset Fine Arts i Toronto, Canada, og Canadas Ambassade til Kongeriget Danmark.
Den er støttet af Knud Højgaards Fond.