Menu

Kalattuut – Grønlandsk polka

I Grønland har man også nogle gamle danse, som man danser, når det skal være festligt. De bliver kaldt Kalattuut (siges galaduut), som betyder ’noget, der er grønlandsk’. Sjovt nok kom dansene til Grønland med skibe fra Europa. Men i Grønland fik dansene ekstra fart og nogle helt særlige trin.

Kalattuut er både dans og musik. I gamle dage, når sømænd fra Europa havde handlet med folk i Grønland, spillede sømændene op til dans. Sådan lærte man danse fra Europa i Grønland. I Grønland begyndte nogle folk at købe eller bygge musik-instrumenter, så de kunne spille musik til dansene på harmonika og violin.

Kalattuut er mange forskellige danse. I de gamle danse, danser man i mønstre, som kaldes ’kvadrille’. De mest populære danse i dag er polka-danse. Så danser man i par.

I denne video kan I se én af de mest populære danse – Maniitsuliarluta (Tur til Maniitsoq). Det er en polka, som har tre dele:

  • Klap
  • Gå med din partner
  • Polka

Opgave: Se videoen, lær de tre dele og dans dansen, mens videoen kører på storskærm.  

  1. Klap med din partner: Klap, klap – højre (sammen)

                                         Klap, klap – venstre (sammen)

                                         Klap, klap – begge (sammen)

                                         Klap

  1. Gå med armen om din partner: 1, 2, 3, 4 og 1, 2, 3, 4 --> Klap (1). Skift retning og gentag. Man laver nogle hurtige trin, mens man går. Hvis det er svært, kan man sige:

                                         Højre, venstre, højre (pause) x 4

  1. Dans polka rundt i ring: Snur rundt om din partner med uret og dans rundt i ring mod uret. Man laver et chasse, mens man danser rundt, hvor fødderne bevæger sig i takten:

                                       1 og 2, 3 og 4 x 8