Menu

Jordens rotation om solen

Du ved sikkert, at jorden får sin energi fra solen. Det er solen, der får planter til at gro og varmer jorden op, så mennesker og dyr kan leve på den. Der skal mere end sollys til, for livet på jorden, men det går ikke uden solen.

Solen er cirka 150 millioner kilometer væk, men det ændrer sig faktisk hele tiden lidt, hvor langt jorden er fra solen. Fordi jordens bane rundt om solen ikke er ens hele tiden, er der også lidt forskel på, hvor meget energi jorden får fra solen. Man tror nok, at det har været med til at gøre, at der har været istider på jorden. Fordi jorden i lange perioder har været lidt længere væk fra solen end normalt.

Der er faktisk også lidt forskel på, hvor meget energi solen sender mod jorden. Lidt ligesom et kæmpe stort bål, kan solen blusse lidt op og dæmpe lidt ned igen. Det betyder også noget for, hvor varmt det bliver på jorden. 

Opgave: Mål varmen i forhold til afstand

Del klassen ind i grupper på 3-4 elever. Hver gruppe skal bruge: En varmekilde (et fyrfadslys eller en gammeldags glødepære), et termometer og en lineal.

  1. Tænd jeres glødepære eller stearinlys, og lad det stå tændt et par minutter.
  2. Placer jeres termometer 1 centimeter fra pæren eller lyset. Vent 1 minut og skriv temperaturen ned.
  3. Ryk nu termometret 1 centimeter længere væk fra lyset eller pæren, vent 1 minut og skriv temperaturen ned.
  4. Gentag dette, indtil temperaturen ikke længere falder.
  • Hvor langt skulle i væk, for at temperaturen holdt op med at falde?
  • Hvor stor var temperaturforskellen når termometret var 6 centimeter væk i forhold til, når den var 1 centimeter væk?

Planeten Venus ligger ca. 40 millioner kilometer tættere på solen en Jorden. Planeten Mars ligger ca. 80 millioner kilometer længere væk fra solen end Jorden.

  • Hvordan tror I, klimaet er på Venus?
  • Hvordan tror I, klimaet er på Mars?

Brug internettet til at se, om I havde ret.