Menu

Introduktion - Grønland og på Færøernes Geografi

Grønland og Færøerne er begge lande, hvor fjelde spiller en stor rolle, og hvor der ikke for alvor er træer og skove, selvom særligt naturen i Grønland er ret forskellig, om du er i Sydgrønland eller Thule.  

I Grønland består grundfjeldet i høj grad af meget gamle bjergarter og ved Isua, øst for Nuuk, kan man finde nogle af verdens ældste bjergarter. Her har geologen Minik Rosing, som selv er vokset op i Nuuk-fjorden, fundet verdens ældste spor af liv. De er 3,9 milliarder år gamle.

Færøerne er til gengæld skabt af vulkaner og fjeldene her består af stenarterne basal og tuf. Basalt er en lavasten og tuf er skabt af sammenpresset aske fra vulkaner. Diskoøen i Vestgrønland er skabt på samme måde, så fjeldene her ligner fjeldene på Færøerne.

Der er ikke ret meget næring i jorden på Færøerne, og så går der græssende får omkring overalt. Derfor er der ikke længere skov på Færøerne, selvom man i har tilplantet nogle områder. I stedet er der græsklædte fjelde og dybe fjorde med masser af fisk.

Den isfrie del af Grønland består af fjelde og tundra. Tundra er en naturtype, der opstår, når der er så koldt, at jorden aldrig tør helt op om sommeren. Det kalder man permafrost. Kommer man et stykke ned i jordlaget i Grønland, er det altså frossent. Derfor er det også svært at få træer til at gro i Grønland. Men nogle steder i Sydgrønland kan man finde små plantager.

Opgave:

  • Se disse to film, som er produceret af henholdsvis det færøske og grønlandske turistråd.
  • Diskuter i klassen, hvilket billede de lokale turistråd gerne vil vise af deres land?
  • Hvilken rolle spiller naturen i dette billede?