Menu

Kulturel appropriation

I 2009 skabte den danske designer Peter Jensen noget tøj, som var inspireret af nationaldragterne på Færøerne og Grønland. Den var opkaldt efter hans moster Jytte, som havde en grillbar i Grønland.

En del af kollektionen Jytte var et par højhælede, hvide støvler som tydeligvis var inspireret af de grønlandske kamikker fra den vestgrønlandske nationaldragt.

Mange i Grønland blev forargede over støvlerne som de kaldte ”kulturelt tyveri”. På Facebook var der f.eks. én der skrev: ”Jeg vil ikke bare se en respektløs fashion-maker wannabe udstille vores NATIONALDRAGT i bare plastik. I kan synes hvad I vil. Men MIN nationaldragt skal han F….. ikke tage ære for!!!!!! Jeg står ved min nationalitet!!!!” (Fra Facebook).

Der var også folk i Grønland, som syntes, at det var ok, at Peter Jensen lod sig ’inspirere’ af grønlandsk kultur: ”Peter Jensen prøvede ikke at stjæle et grønlandsk patent. Han tog ikke æren for at have “opfundet” nationaldragten. Han prøvede blot på at vise hele verden hvorfor vi er så stolte af vores nationaldragt.” (Fra Facebook)

Opgave

  • Find billeder af Peter Jensens kollektion på nettet.
  • Diskuter i grupper, om I synes Peter Jensen støvler var ok eller ej? Var det inspiration eller appropriation? Hvorfor/hvorfor ikke?

Guðrun & Guðruns Sarah Lund-sweater

Vón er Guðrun & Guðruns mest populære sweater. Sweateren er en nyfortolkning af en traditionel skibstrøje. Guðrun & Guðrun ændrede en smule ved stjernemønstret, men den store ændring er, at de lavede den traditionelle mandetrøje om til en tætsiddende dametrøje.

‍Sweateren blev kendt da hovedpersonen, politikommissær Sarah Lund (spillet af Sofie Gråbøl), bar denne sweater i alle tre sæsoner af DR’s tv-serie Forbrydelsen.

‍Flere danske strikkefirmaer kopierede mønstret til sweateren og solgte det i deres butikker. Guðrun & Guðrun lagde sag an for plagiering. De tabte sagen, fordi retten fandt, at det oprindelige mønster var flere hundrede år gammelt.

Opgave:

  • Diskuter i grupper, om I synes I Guðrun & Guðrun burde have vundet sagen? – Hvorfor/hvorfor ikke?
  • Har folk fra Færøerne og Grønland mere ret til at bruge deres traditionelle kultur end f.eks. folk fra Danmark?