Menu

Hundeslæder og snescootere i Grønland

Det er en almindelig antagelse, at det vrimler med slædehunde og hundeslæder i Grønland. Men dette er kun sandt for Øst- og Nordgrønland. Ca. halvdelen af alle mennesker i Grønland bor i områder, hvor man ikke kører på hundeslæde. Det skyldes, at hundeslædekørsel fungerer bedst på havis. I den del af Vestgrønland, hvor Golfstrømmen holder havet isfrit, er der derfor ikke den store mulighed for at køre på hundeslæde. I disse områder må man til gengæld holde almindelige hunde, mens man ikke vil have slædehunde blandet op med andre hunderacer.

Der er i dag ca. 15.000 slædehunde i Grønland, og de er ikke kæledyr. Hundene står lænket udenfor, og man skal holde sig på god afstand af dem. Hvalpe kan man godt klappe, hvis de kommer hen til én. Modsat de store hunde, må små hvalpe godt gå frit. Hvis store hunde ikke er lænket, bliver de skudt af byens hundeskyder eller politiet. En slædehund bliver typisk aflivet, når den er 6-7 år gammel. Så er den blevet for gammel til at trække slæden.

Hundeslæder og slædehunde er en teknik Thulekulturen har haft med til Grønland sammen med konebåden og kajakken. Med hundeslæder kan man komme hurtigt afsted hen over havisen, hvor man kan jage sæler ved åndehuller og hvaler ved åbne våger i isen eller ved iskanten. Man bruger også gerne hundeslæder ved fangst af isbjørne. Her kan hundene både bruges til at opspore og omringe isbjørnen.

Mængden af slædehunde i Grønland er omtrent halveret de seneste 20 år. Dette skyldes til dels, at der er kommet kortere periode med havis, hvor man faktisk kan benytte hundeslæde, og at snescootere har vundet frem.

Hundeslæder som transportmiddel har dog fortsat nogle fordele frem for snescootere. F.eks. kan slædehunde aflæse om havisen er sikker, og de kan beskytte imod f.eks. isbjørne. Desuden er hundeslæden driftssikker og let at reparere, hvis der skulle opstå problemer. Et minus er dog, at slædehunde også har en mening om, hvor de skal løbe hen og hvornår. At køre hundeslæde kan derfor være lidt en blanding af, hvor man gerne selv vil hen, og hvor hundene vil hen. Mange hundeslædeejere har desuden oplevet at måtte gå hjem, fordi hundene er stukket afsted med slæden. Der er også det forhold, at hundene kan lugte en hel del. Særlig lige når de skal i gang med at trække og tømmer tarmene. Når det er sagt, så kan hundeslædekørsel være en fantastisk oplevelse.