Menu

Introduktion

Hvis man gerne vil se beviser på klimaforandringerne, kan det være en god idé at rejse til Arktis. Her kan man f.eks. se, at gletsjerne trækker sig tilbage og i jorden tør op. EN af grundene til at klimaforandringerne er så tydelige i Arktis er, at de sker hurtigere her end andre steder. I dette forløb skal vi lære, hvorfor dette er tilfældet og hvilke udfordringer og muligheder klimaforandringerne skaber lige nu og her på Færøerne, i Grønland og i resten af Arktis.

Men hvad er egentlig det der Arktis? Jo, Arktis er et område nordpå i verden, men der er faktisk flere måder at definere Arktis på. Den mest almindelige er at sige, at Arktis er det område, der ligger nord for den nordlige polarcirkel (Arctic Circle), som markerer de områder, der har midnatssol om sommeren og dage uden sol om vinteren. I denne version er Grønland en del af Arktis cirka fra landets næststørste by Sisimiut og nordpå, men Færøerne er så ikke en del af Arktis.

En anden måde at definere Arktis på er, at gennemsnitstemperaturen i den varmeste måned er under 10 grader. Det markerer meget godt trægrænsen. Altså det område, hvor der ikke vokser store træer, medmindre de får hjælp fra mennesker i hvert fald. I denne definition kommer Færøerne lige akkurat med i Arktis.

Uanset hvordan man definerer Arktis, så bor der ikke ret mange mennesker, selvom det er et kæmpe land- og havområde. Godt 4.000.000 mennesker samlet. Heraf bor de fleste i Arktisk Rusland. Desuden har Grønland, Norge, Sverige, Finland, Canada og USA (Alaska) Arktiske områder og desuden Færøerne og Island, hvis vi ændrer definition.

Folk, der bor i Arktis, oplever i øjeblikket store forandringer i naturen pga. klimaforandringerne på godt og ondt. I filmen nedenfor kan I få en fornemmelse for nogle af de udfordringer og muligheder disse mennesker står overfor.

Opgave

  1. Se filmen: Konsekvenser af den globale opvarmning på linket her.
  1. Se følgende film om tangbrug på Færøerne (på engelsk):

Diskuter i klassen:

  • Hvad bliver tangen brugt til?
  • Hvorfor hjælper dyrkning af tang på klimaforandringer?
  • Hvorfor er Færøerne et godt sted at dyrke tang?