Menu

Introduktion

Kom med på en rejse til Nordatlanten, hvor vi skal finde ud af, hvordan man egentlig kommer rundt. I Danmark er det jo nærmest en selvfølge, at vi kan køre derhen hvor vi vil. Men sådan er det slet ikke i Grønland og heller ikke helt på Færøerne.

Forløbet her handler om Færøernes og Grønlands infrastruktur – lige fra flyforbindelse, veje og sejlruter til telekommunikation.

I kan starte med at følge linket her og se filmen fra portalen Vores Rigsfællesskab. Bagefter kan I diskutere spørgsmålet.

De forsvarer Grønland (Vores Rigsfællesskab)

  • Diskuter i klassen: Var der noget, der overraskede jer?

For at forstå nogle af de udfordringer der er med infrastruktur, særligt i Grønland, må man have en fornemmelse af de afstande, der gør sig gældende. Det kan være svært helt at fornemme ud fra et kort.

Når man tegner kort, forsøger man at afbillede en rund kugle på et fladt stykke papir. De fleste kort forvrænger derfor de nordlige og sydlige dele, så de kommer til at se forholdsvis store ud. Grønland ser f.eks. ud som om, øen er på størrelse med Kina på mange kort. Selvom Grønland er stort, er dette langtfra tilfældet.

Opgave:

  • Gå ind på dette link, hvor I kan flytte nogle landes størrelse rundt på et kort. Prøv f.eks. at flytte Grønland ned i Europa og Danmark op over Færøerne eller Grønland. Så kan I få en fornemmelse for størrelsesforskellene.