Menu

Isbjørnen

Isbjørnen er verdens største landlevende rovdyr. I virkeligheden er den bare ikke ret meget på land, men ude på isen, hvor den fanger sæler, som er det, den mest af alt spiser. Den er også helt vildt god til at svømme. Man har engang fulgt en isbjørnehun, som svømmede 687 km på 9 dage. Og det er altså i vand, der er så koldt, at mennesker kun ville overleve i det i nogle få minutter. 

Isbjørnen kan blive 3-4 meter høj og hannen vejer normalt 500 kg. - det samme som en almindelig bil. Pelsen er ikke hvid men gennemsigtig, og huden indenunder er sort for at holde på varmen fra solen. Og så har den nogle ordentlige kløer og spidse tænder.

Isbjørnen er farlig for mennesker, men den kommer kun sjældent ind til byerne i Grønland. Så det er sjældent, at mennesker møder den her. Mennesker er til gengæld ret farlige for isbjørne, for hvert år bliver der skudt over 100 isbjørne i Grønland. Man spiser deres kød og bruger skindet til tøj eller til pynt.

I Grønland har man altid haft stor respekt for isbjørnen, som man mente havde den stærkeste sjæl af alle dyr. Den sjæl kaldte man en ’inua’. Den respekt kan man stadigvæk se i dag f.eks. igennem bandet Nanook. De har valgt bandets navn fra isbjørnenes herre, som man engang troede bestemte, om man ville få held, når man gik på jagt. I deres musikvideo til sangen ”Nanook”, viser de, hvordan isbjørnen er truet af klimaforandringerne, fordi der bliver mindre is at jage på. Men de viser også, hvordan mennesker og dyr er forbundet med hinanden i historier fra Grønland.

Efter I har set videoen - snak om disse spørgsmål:

  • Hvad skete der med manden i videoen?
  • Hvad kunne masken?
  • Er det en god idé at hoppe i vandet fra en isflage?

I Grønland bruger man isbjørnen i det grønlandske våbenskjold. Her har isbjørnen sin venstre forpote hævet. Det er fordi grønlænderne godt ved, at isbjørnen er venstrehåndet. Andre våbenskjold bruger også isbjørnen, men her har den højre forpote hævet.