Menu

Regatta – Kaproning

Roning er Færøernes national-sport. Der bliver holdt regatta, altså konkurrencer, på ólavsøka, som er Færøernes nationaldage d. 28. og 29. juli.

Til kaproning under ólavsøka, bliver der roet i færøbåde. Det er træ-joller, som er bygget lidt på samme måde som vikingeskibe. Men de er ikke så store.

Under kaproning på Færøerne, har hver person én åre. Den er lavet af træ og bliver stukket gennem et stykke reb for at holde åren på plads. Så er det vigtigt, at alle bevæger sig i takt. Bagerst i båden sidder der en person og styrer med et ror.

På Færøerne siger man, at kaproning blev til en sport, fordi man fanger grinde-hvaler. Hvalerne kommer i store flokke til havet omkring Færøerne. Hvis flokkene bliver opdaget af mennesker, sejler en gruppe både ud og jager hvalerne ind på stranden, hvor de bliver slagtet. Så bliver kødet delt ud og spist.

Når man jager grinde-hvaler i dag, bruger de fleste motorbåde. Men man har jaget hvalerne i 1000 år på Færøerne. I gamle dage havde man ikke både med motor, så der var det vigtigt at kunne ro hurtigt efter hvalerne.