Menu

Energinettet på Færøerne og i Grønland

På Færøerne og i Grønland har man et isolerede elnet. Det betyder, at den strøm man skal bruge i landene skal produceres i samme land. I Danmark er det ikke sådan. Vi kan f.eks. sælge strøm til Norge, når vinden blæser, og vi producerer mere strøm med vores vindmøller, end vi skal bruge. Når vinden ikke blæser, kan vi til gengæld købe strøm fra Norge, hvor man laver det meste elektricitet med vandkraft.

I Danmark kommer ca. halvdelen af vores elektricitet fra vedvarende energikilder, mens det kun er en tredjedel af vores samlede energiforbrug, der kommer fra vedvarende kilder. Det er fordi mange biler, tog, skibe og fly stadigvæk bruger benzin og diesel, som er fossile brændstoffer.

Grønland er kommet langt med produktion af strøm fra vedvarende energi. Her er det over 70% af elektriciteten, der produceres fra vedvarende energikilder. Men går vi tilbage til starten af 1990’erne, blev alt elektricitet i Grønland produceret med fossile brændstoffer. Siden er der blevet bygget fem vandkraftværker og opsat solceller og enkelte vindmøller. Udfordringer i Grønland er dog, at elnettet heller ikke hænger sammen på tværs af det enorme land. Derfor skal man bygge lokale elnet, hvor ét vandkraftværk forsyner en by og de omkringliggende bygder.

På Færøerne har man haft vandkraftværker i mere end 100 år. I de sidste 25 år har vindkraft desuden spillet en større og større rolle. I dag produceres ca. halvdelen af elektriciteten med vand- og vindkraft og den anden halvdel gennem fossile brændsler. Det færøske energiselskab SEV har et mål om at producere alt strøm fra vedvarende energi i 2030.

På Færøerne er der et elnet, som strækker sig ud over de mest befolkede områder. Men de små øer og Suðeroy er ikke forbundet med dette elnet.

Opgave: Det danske elnet

Tryk in på linket her, og se en oversigt over, hvor strømmen i Danmark kommer fra lige nu.

Svar på spørgsmålene:

  • Hvad er den vigtigste kilde til strøm i Danmark lige nu?
  • Er der nogen steder, hvor Danmark sælger eller køber strøm fra udlandet?
  • Hvad sker mest i Danmark lige nu, sælger eller køber vi mest strøm?
  • I 2022 udledte Danmark i gennemsnit 132 gram CO2 per kilowatt time (kWh). Hvad er tallet lige nu? Er det højere eller lavere?