Menu

Tøj før og nu

I gamle dage på Færøerne sagde man ”Uld er Færøernes guld”. Alle strikkede både kvinder, mænd og børn Man solgte f.eks. strikkede trøjer – sweatre – til sø-mænd i Danmark. Det var smart for sømænd at gå med uld-trøjer, fordi uld varmer, selvom det er vådt. Skibstrøjen, som fiskeren på billedet har på, er en af de kendte uldtrøjer fra Færøerne.

Når man strikker en trøje, kan man bruge et mønster, som dem du kan se på billedet. Så skifter man mellem to farver garn på en måde, som kan gentage sig. På Færøerne har man en meget kendt bog, ’Føroysk Bindingamynstur’, med gamle strikke-mønstre.

Man bruger også strikke-mønstre i dag. Butikken Guðrun & Guðrun har lavet en moderne sømands-trøje, som de kalder for 'Vón' ('Håb'). Den er blevet verdenskendt, efter at den var med i den kendte danske tv-serie - Forbrydelsen.

I Grønland bruger man også stadigvæk sæl-skind i nyt tøj. Det koster mange penge men holder godt og er meget varmt at have på.

I butikken Nuuk Couture laver man tøj, som viser avittat-mønstre. Her er de trykt på tøjet og ikke lavet med små stykker skind.

Der er også en butik i Grønland, Qiviut, som sælger tøj strikket af uld fra moskusoksen. Denne uld er meget varmere end uld fra får, men også meget dyrere. QiViUT laver også andre moderne designs ud af grønlandske produkter.   

 

Tøj-mærker som Bibi Chemnitz bruger nogle gange billeder, som viser noget fra Grønland. Andre gange kan man ikke se, at tøjet er lavet af en person fra Grønland. Sådan er det altid med tøj-mærket Bolt Lamar. Det skal bare se sejt ud.