Menu

Fugle og fuglefangst

I Grønland og på Færøerne fanger man fugle og spiser dem. Man samler også nogle typer æg og bruger som mad. Mågeæg er meget flotte og har en god smag, der bare er lidt stærkere end æg fra høns. Mange folk, der samler æg, kan godt finde ud af, om der er ruget på æggene. Hvis mågen har nået at ruge, er der nemlig små kyllinger inde i ægget. Det synes nogle mennesker er lækkert. Men andre vil gerne undgå det.

Her kan du se en film, hvor færøske børn samler æg fra mallemukken.

Man jager havfugle både ved at skyde dem med haglgevær og ved at fange dem med net. I Grønland bruger man mest gevær og på Færøerne bruger man meget net. Her sidder man på kanten af fjeldet og fanger fuglene, når de flyver forbi. Eller også hænger man i et reb. I denne lidt gamle film kan man se, hvordan man kan fange lunder med net.

Her kan du læse om nogle få af de mange fugle, der findes i Grønland og på Færøerne:

Lunden kaldes også sø-papegøje, fordi den har et flot næb. Mange på Færøerne hader, når danskerne siger sø-papegøje, fordi det får fuglen til at lyde så nuttet. Lunden kan blive op til 50 år gammel, og fuglene lever sammen i par hele livet. Deres reder findes i huller i jorden, hvor lunden ligger 1 enkelt æg om året. Lunden lever både i Grønland og på Færøerne, men det er kun på Færøerne, man må jage den. Lunder spiser en lille fisk ved navn tobis. Der er ikke længere så mange lunder på Færøerne, og mange mennesker her vil gerne frede den, så man ikke længere må gå på jagt efter lunden.

Mallemukken ligner en måge, men er i en familie, der hedder ’stormfugle’. Den lever i både Grønland og på Færøerne, hvor man må gå på jagt efter den. Mallemukken har et hemmeligt våben. Den kan nemlig kaste op på dem, som angriber den. Mallemukkens opkast lugter så dårligt, at du lige så godt kan smide dit tøj ud, hvis du har fået mallemuk-opkast på det. I august, når mallemukkens unger er blevet store nok til at svømme, men endnu ikke kan flyve, fanger man dem i fjordene på Færøerne med net. Det kan du se i filmen her.

Strandskaden hedder ’tjaldur’ på Færøerne. Den lever også i Danmark men er Færøernes nationalfugl. Den kommer til øerne om foråret, og d. 12. marts fejrer man strandskadens ankomst. Strandskaden må man ikke jage.

 

Ravnen lever over stort set hele Grønland også om vinteren. Den spiser alt, hvad den kan komme i nærheden af. Hvis du stiller en skraldepose udenfor, kommer ravnen og prikker hul i den for at finde mad. Ravnen er meget klog. Den driller slædehundene og stjæler blanke ting fra mennesker. Ravnen kan sige mange lyde og kan efterligne andre dyrs lyde. Hvis man er på rensdyrjagt, kan ravnen nogle gange vise jægeren vej til rensdyrene. Så kan den nemlig selv spise, de rester jægeren lader blive tilbage.   

Islommen møder man ude på søerne i Grønland. Den er en ret stor og flot fugl, men dens skrig lyder som noget fra en gyserfilm. For man bruger islommens skrig i gyserfilm. Hør selv her.