Menu

Is og gletsjere

Grønlands indlandsis er den sidste rest is fra istiderne. Den blev dannet for 2-4 millioner år siden.

Ca. 80% af Grønland er dækket af gletsjer, hvilket gør Indlandsisen til verdens næststørste ismasse. Det er kun isen på Antarktis, der er større. I alt fylder Indlandsisen 1,7 millioner kvadratkilometer. Indlandsisen er 3,4 kilometer tyk på det tykkeste sted. Hvis indlandsisen smeltede, ville verdenshavene stige med ca. 7 meter.

Indlandsisen er skabt af sne, der er faldet gennem tusindvis af år. Ny sne lægger sig oven på den sne, der i forvejen ligger, og med årene bliver det presset hårdt sammen til is.

Midten af Indlandsisen er helt flad, men langs kanten af isen er der gletsjere. Det er flydende strømme af is, der strækker sig fra isens kant og ud mod fjordene, hvor isfjelde brækker af og falder ned havet. Isen i gletsjerne er i konstant bevægelse.

Alt efter gletsjernes størrelse kan isfjeldene fra Grønland have forskellig størrelse.  Isfjeldene driver med strømmen sydpå, så langt som til Azorerne, før de smelter. Det var sandsynligvis et isfjeld fra Grønland, der sænkede Titanic.

Farven på isfjeldene kan variere. Nogle isfjelde er helt mørke, så de ser beskidte ud, fordi Indlandsisen har skrabet hen over fjeldet, og jord og klipper er blevet foldet ind i isen. Andre isfjelde er helt turkise. Det er fordi, de består af smeltevand fra gletsjeren, som er frosset igen.

Opgave:

Det er kun ca. 10% af et isfjeld, der stikker op over havoverfladen. Ved Ilulissat Isfjord stikker de største isfjelde 100 meter op over vandoverfladen.

  • Hvor høje er isfjeldene, hvis man medregner den del, der ligger under vandet.