Menu

Det grønlandske olieeventyr - Der aldrig blev

Man forventer at Vestgrønland rummer 18 milliarder tønder olie og Østgrønland 36 milliarder tønder. I 2010 og 2011 gik skotske Cairn Energy ind i olieefterforskning i Grønland og brugte næsten 7 milliarder kroner på projektet. Forventningerne var tårnhøje både i Grønland og i udlandet, og firmaets aktiekurs blev næsten firdoblet i værdi fra 2008 til 2010. Man fandt dog ingen forekomster, det kunne betale sig at udnytte, og Cairn Energy trak sig ud af Grønland i 2017.

Mens Cairn Energy lavede prøveboringer i Grønland, var der demonstrationer og hård kritik fra Greenpeace. Deres bekymring handlede om konsekvenserne for det arktiske miljø, samt infrastrukturen i tilfælde af et uheld i Grønland. Ud over de almindelige risici ved olieboring, skulle man i Grønland også tage højde for isbjerge på op til 1 kilometers højde, der kunne kollidere med olieboreplatforme.

I 2021 meldte den grønlandske regering ud, at de ikke ville fortsætte jagten på olie, men fokusere på turisme, andre råstoffer og vedvarende energi. Bag beslutningen var en vurdering af, at det formentlig aldrig ville blive rentabelt for olieselskaber at udvinde olie i Arktis.