Menu

Luftens sammensætning

Vi kan ikke se det, men luften omkring os er ikke lavet af ingenting. Den er lavet af forskellige slags gas. Alle stoffer kan blive til gas, være flydende eller blive faste. Det skal bare være koldt eller varmt nok. Du kender det fra vand. Normalt er det flydende. Hvis temperaturen kommer under 0 grader, bliver det fast til is og hvis temperaturen kommer over 100 grader, bliver det til vanddamp, som er en gas. Når vand står og koger på komfuret, er det fordi, det er blevet så varmt, at vandet begynder at blive til damp.

De gasser luften er lavet af, kalder vi luftarter. Det er fordi, de er lavet af stoffer, som er gasser, ved de temperaturer vi har på jordens overflade. I laboratorier kan man køle dem ned, så de bliver til væsker eller fast form. Måske har du oplevet tøris, der laver en tæt røg, som ikke stiger til vejrs? Det er CO2, som er en gas fra luften, der er kølet ned og presset sammen, så den bliver fast. Hvis man tager tøris ud i luften igen, bliver det igen til gas, og det ser ret sejt ud. Bare se filmen her.

CO2 kaldes også kuldioxid, og det er den gas, som har den største betydning for klimaforandringer, altså at det bliver varmere på jorden. Luften består mest af nitrogen og så er der også meget ilt i luften. Det er ret vigtigt med ilten, for den skal både dyr og planter bruge, for at overleve. En anden vigtig ting ved luften er, at den holder på varmen fra solen. Det kalder vi drivhus-effekten, fordi det virker lidt som et drivhus, hvor det er varmere end udenfor drivhuset. Ude i rummet, hvor satellitter og rumstationer fiser rundt, er der ikke de samme gasser som nede på jorden. Derfor er det iskoldt i skyggen.

Balancen mellem de forskellige gasser i luften, spiller en rolle for, hvor godt luften holder på varmen fra solen. I de sidste 100 år har mennesker gravet og pumpet en hulens masse kulstof op af jorden både som kul, olie og gas. Når det kulstof bliver brændt af, sender vi CO2 ud i luften. Derfor har vi ændret på balancen i de gasser luften består af, så luften holder bedre på varmen end før. Det er den vigtigste grund til, at vi oplever klimaforandringer i dag. Derfor er næsten alle mennesker enige om, at vi skal finde på en anden måde at opvarme huse, lave strøm, køre i bil eller flyve i fly. Vi skal undgå at sende CO2 ud i luften og også begynde at hive CO2 ud af luften og lægge de tilbage i jorden.