Menu

Introduktion

På Færøerne og i Grønland dyrker folk mange af de samme slags sport som folk i Danmark. Fodbold er en vigtig sport, men man spiller mest på baner af kunst-græs. Håndbold er også en sport, mange går op i og er gode til.

Fodboldkamp på Færøerne

Andre kendte sports-grene er særligt populære. På Færøerne er der mange konkurrencer i skak og kortspillet - bridge. I Grønland kan man stå på ski, så derfor er skiløb meget populært. At løbe er også meget populært i Grønland.

Hvis man kommer fra Grønland eller Færøerne, skal man stille op for Danmark til de Olympiske Lege - OL, fordi landene ikke er helt deres egne. Nogle gange er det altså folk fra Færøerne og Grønland, der kæmper med det danske flag på tøjet til OL.

Lige nu er en af de bedste ski-skytter i verden Ukaleq Slettemark fra Grønland. Hun er altså både god til at stå på ski og skyde med gevær. Og så betyder hendes navn Ukaleq – sne-harre. Ukaleq har sagt, at hun gerne ville kunne kæmpe for Grønland til OL. Men det kan hun altså ikke, fordi Grønland ikke er sit helt eget land.

Færøerne og Grønland har også nogle helt særlige sportsgrene, og nogle af dem skal du møde i dette forløb. På Færøerne danser man kædedans og dyrker kaproning i særlige robåde. I Grønland danser man kalattuut – grønlandsk polka og har konkurrencer i nogle særlige inuit-lege.

Opgave: Se film og snak med hinanden

Se denne film fra Vores Rigsfællesskab: Arktisk Sport – Inuit Games

Snak om de her spørgsmål i klassen:

  • Var der noget, der overraskede jer?
  • Hvilken leg synes I så sværest ud?
  • Hvordan er legene opstået?
  • Har vi lege og sportsgrene i Danmark, som kan være vigtig træning til noget andet?

Opgave: Hvad går I til i jeres klasse?

  • Lav en liste med navnet på alle de sportsgrene, I dyrker i jeres klasse.
  • Vælg 5 sportsgrene fra listen, som I ikke tror, man kan gå til på Færøerne eller i Grønland.
  • Undersøg på internettet, om I havde ret.