Menu

onsdag 18. maj kl 19.00 - kl 21.00

 

H.C. Andersen og vølven 

Foredrag af Annette Lassen

 

Nordatlantisk Hus og Odense Bibliotekerne inviterer til foredrag med forsker i Norrøn litteratur Annette Lassen, der bl.a. har været redaktør på den danske nyoversættelse af islændingesagaerne.

Annette Lassen deler sin store viden om de islandske sagaer med os i et spændende foredrag, hvor hun fortæller om ikke bare Islands, og Danmarks, men hele Nordens historie. Historier om konger, som Knud den Hellige, om de gamle guder Odin og Tor for ikke at nævne valkyrier, vølver og skjoldmøer.

I romantikken blev danske forfattere som Grundtvig og Oehlenschläger inspireret af de islandske sagaer, myter og eddadigte, og imens oversatte lærde folk i København sagaerne til dansk, så alle forstod dem. Islands gamle litteratur var ganske enkelt højeste mode og meget eftertragtet.

Annette Lassen vil uddybe islandsk litteraturs betydning, som en vigtig brik i forståelsen af Danmarks kulturhistorie. I foredraget dykker hun ned i en række af Islands fortællinger, men med fokus på en særlig ukendt historie om H.C. Andersen, der i dag især er verdenskendt for sine eventyr og historier. I hans kendte debut udgav han nemlig en samling af de gamle islændinges fortællinger. Den islandske vølve banede på den måde vejen for H.C. Andersens litterære succes.

Annette Lassen er blandt de førende forskere i den Norrøne litteratur-, kultur- og teksthistorie, som er betegnelsen for sproget som blev talt i Island og Norge omkring 800-1350-tallet.

 

Billetpris: 75 kr. Bestil HER

 

Foredraget arrangeres af Nordatlantisk Hus og Odense Bibliotekerne i samarbejde.